Slachtoffers mensenhandel opnieuw uitgebuit

 dignita wallen


Met stijgende verbazing las ik een artikel in het Parool over de winkel ‘Dignita’ in een voormalig bordeel aan de Wallen. In dit door de gemeente aangekochte pand werken voormalige prostituees, die gedeeltelijk slachtoffer geweest zijn van mensenhandel, o.a. als groentesnijdster aan maaltijden, die aan hun ex-collega’s verkocht worden. Het is misschien goedbedoeld maar door de vrouwen zonder loon aan het werk te zetten ontneem je ze andermaal de kans op een menswaardig bestaan. En groentesnijden kun je in één dagdeel leren, daarna is het gewoon werken en hoort het betaald te worden.

Daarbij is het zo goed als onmogelijk om met een legioen van 1.100.000 wachtenden vóór je door te stromen naar regulier betaald werk. Overigens neemt het aantal mensen in de Participatiewet met een uitstekend arbeidsverleden en goede kwalificaties steeds verder toe als gevolg van de verkorting WW-duur. De weinigen die nog betaald aan het werk komen, gaan doorgaans vér onder hun opleidings- en ervaringsniveau aan het werk. De enorme wildgroei van het nieuwe fenomeen ‘sociale bedrijven’, waar mensen -vaak gedwongen- zonder loon tewerk gesteld worden, maakt het voor de meesten nu vrijwel onmogelijk om betaald werk te vinden.

En aan het eind van het interview blijkt overduidelijk de werkelijke motivatie van directrice Toos Heemskerk. In plaats van de door haar tewerkgestelde werkneemsters normaal loon te betalen, wil ze de winsten gebruiken om een heel conglomeraat van ‘sociale bedrijven’ op te bouwen. “Uiteindelijk zou het geweldig zijn om een hotel te beginnen. In zo’n bedrijf zijn zo veel verschillende leerwerktrajecten mogelijk: van kamermeisje tot receptioniste tot boekhoudster”. En zodoende dus, met steun van de gemeente, in de vorm van ondermeer huisvesting, dus overal de ondernemers, die hun personeel normaal betalen, weg te concurreren met onbetaalde arbeidskrachten. Dat is, behalve voor haar ’stagiaires’, ook heel jammer voor die ondernemers en ook voor de kamermeisjes, receptionistes en boekhoudsters die op deze manier hun werk verliezen. Maar Toos Heemskerk kan er, met uitgebreide gemeentelijke ondersteuning op grond van de  Nota Sociale Firma’s, een mooie zaak mee opbouwen.

Het lovende artikel in het Parool kopt mooi dat de winkel de strijd aanbindt met de mensenhandel, maar de meisjes worden opnieuw uitgebuit. Opnieuw delen ze niet in de opbrengsten, en opnieuw is er geen enkel uitzicht op verbetering, want hulpverleenster Toos Heemskerk wil alleen maar overal nieuwe ‘leerwerkplaatsen’ neerzetten. En ja er zullen vast wel weer mensen komen die stellen, dat ze het nu al met al toch een stuk beter hebben. Die stellen dus dat, omdat ze eerder uitgebuit zijn, ze ook nu geen recht meer hebben op naleving van de mensenrechten en gelijke beloning van gelijke arbeid. Want dat is de nieuwe rechtvaardigheid: wie als een dubbeltje geboren is zal nooit een kwartje worden.

Er ontstaat zodoende een soort onderklasse, die omdat ze eenmaal eerder misbruikt zijn, geen aanspraak meer mogen maken op de normale rechtsbeginselen. Dat wordt gedoogd en Het Parool en wethouder Vliegenthart met zijn Nota Sociale Firma’s werken hier van harte aan mee.

Labbe Kak

 

 

Filmpje: Dat moet anders!

kandidaat-bart-dat-moet-anders

 

Advertenties

6 gedachtes over “Slachtoffers mensenhandel opnieuw uitgebuit

 1. goed stuk, sterke redenering. het is triest dat overheden al tijden lang niet willen inzien wat hun (subsidie) politiek ten gronde richt. Op deze manier wordt er niet alleen een nieuwe onderklasse gecreëerd, die overigens véél breder is dan deze categorie vrouwen, er is ook met veel conferentie-, congres en studiegeld en – geweld een nieuwe elite in de maak, die sociale firma’s maakt, daar zelf directeur van wordt, in bevriende media en politieke partijen de hemel in geprezen wordt en zo een nieuwe ‘democratie’ organiseert waar geen gewoon mens nog een touw aan kan vastknopen.

  Like

 2. Sterk stuk inderdaad.

  De NOS had een eveens lovend artikel over Not For Sale, waarin men beweerde dat alle winst terug zou vloeien naar de dames zelf, en waarin men het voor deed komen alsof andere ondernemers zich verrijkten aan de seksindustrie en zij dat zelf niet zouden doen.

  Niets blijkt echter minder waar, blijkt uit het jaaroverzicht. Er wordt expliciet vermeld in een bijlage dat de winst naar de stichting gaat. De verkoop van soep komt neer op €18.527,37. Het salaris dat uitbetaalt is over het hele jaar neer op slechts € 3.201,83 (gemiddeld €266,82 per maand). Over uitbuiting gesproken!

  Maar nog interessanter blijkt de uitspraak van de directeur van Not For Sale voordat zij directeur werd. Zij werkte namelijk voorheen voor Scharlaken Koord, een christelijke organisatie die ook al slachtoffers zou helpen op de Wallen. In een interview zegt ze daarover:

  “Het straatwerk confronteert je behoorlijk met jezelf, ontdekte Toos. ‘Tussen onze beweegredenen zit vaak een heleboel onzin. Soms bespeurde ik bij mijzelf een zucht naar erkenning. Ik wilde dat anderen mij nodig hadden, zodat mijn leven betekenisvol was. Ik merkte dat veel vrouwen helemaal niet op mij en mijn goede bedoelingen zaten te wachten. Dan word je volledig op jezelf teruggeworpen: voor wie doe ik dit werk eigenlijk, voor mezelf of voor God?’”

  Liked by 1 persoon

 3. Als men zo tussen de regels door leest

  NFS
  Wij meenden te zien, hoe de arme meiden voor de gek gehouden werden
  Wij meenden te zien, hoe ze op straat worden uitgebuit voor een hongerloontje
  Wij meenden te zien hoe de enkeling zich aan hun verrijkt

  Niet langer konden wij machteloos blijven toe kijken
  Niet langer konden wij dit grote onrecht nog langer over ons heen laten gaan
  Wij hebben goed gekeken en hebben er van geleerd
  wij willen een toon laten horen die beter is

  Nieuw, NFS Uitbuiting anno 2015
  Veel goedbedoelde manipulerende ideologie
  Laaggeschoolde opleidingen, uiteraard zonder betaling
  Alles ter meerdere glorie van God, Staat en Directeur

  Tja als je iets bewezen wil hebben en je kunt er niet genoeg vinden om je cijfers te staven
  Dan creëer je het allemaal maar zelf

  Wat ik hier zo triest aan vind, die opleidingen die ze aanbieden
  Alsof we serieus allemaal een IQ hebben die drie punten hoger ligt dan een krop sla
  maar goed “zoals de waard is vertrouwd men zijn gasten”

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s